Zdraví z přírody
NA ZDRAVÍ
Přírodní zdroje zdraví
Naklíčená zrna
Hodnota živé stravy je v tom, že obsahuje vysoké množství fermentů nezbytné pro trávení, vitamíny minerály, celý soubor proteinů a množství kyslíku. Živá strava sytí člověka životní energií.
Naklíčení zrn je mnoho způsobů, např: zrna v hrnku zalije vodou, nechte 8-10h stát, dejte do misky a občas navlhčete, cca za 2 dny se objeví klíčky a můžete konzumovat. Dnes se prodávají i různý klíčící misky a bio balení zrna, fazolí a semen.
Křen s medem
Čerstvý křen oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme s medem.
Používáme 3x denně při kašli a rýmě, pro snadnější odkašlávání. Jako prevence stačí jednou denně lžíce.
Lžíci křenu s medem si můžeme zamíchat do nastrouhaného jablíčka nebo kysaného zelí.
Lžíci křenu s medem si můžeme zamíchat do nastrouhaného jablíčka nebo kysaného zelí.
Křen působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru a odhleňuje průdušky. Působí močopudně, podporuje trávení, rozpouští i hleny v těle. Díky vysokému obsahu vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, urychluje hojení a regeneraci, povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, vylaďuje hormonální systém, chrání před závažnějším onemocněním trávicí soustavy, harmonizuje střevní trakt po dlouhodobém užívání antibiotik.
Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy. Obecně působí křen dráždivě. Při nadměrných dávkách dráždí trávicí ústrojí a ledviny.
Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy. Obecně působí křen dráždivě. Při nadměrných dávkách dráždí trávicí ústrojí a ledviny.
Komonicové víno - recept
do 1 litru kvalitního červeného vína naložíme na 10 dní 10 g sušené nati komonice, občas protřepeme, poté slijeme. Užíváme 3x denně kávovou lžičku před jídlem po dobu 14 dnů (pokud přípravek dobře snášíme, můžeme po 3-5 dnech zvýšit dávku až na 3x denně polévkovou lžíci). Nepřekračujeme dobu 14 dnů, další opakování minimálně po 3 měsících, maximálně 4x ročně. Toto víno zlepšuje krevní oběh a regeneruje menší cévy (červené popraskané žilky).
Přírodní zdroje minerálů a vitamínů
Zinek - dýňová a slunečnicová semínka
Vitamín A - do zlatova osmažená mrkev
Hořčík, vápník, vitamín E - naklíčená pšenice, pšenice se nechá namáčet v umělém sítku, celou naklíčenou dlouho žvýkáme
Hořčík, vápník, vitamín E - naklíčená pšenice, pšenice se nechá namáčet v umělém sítku, celou naklíčenou dlouho žvýkáme
vitamíny B - potravinářské droží, ve vlažné vodě, na lačno
Jód - mořské ryby (hlubinné), mořské řasy, višňový a třešňový kompot
Vláknina - čekankový sirup (neslazený)
Vláknina - čekankový sirup (neslazený)
Zeleninový vývar
Zeleninu co dům dal, především kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, červená řepa, brambor, okurka, česnek, cibule, brokolice ....). Přidáme kmín, případně špetku kurkumy a pepře. Nesolíme! Vaříme jen krátce, cca 8 minut. Scedíme, zeleninu vyhodíme (kompost). Vývar je zásaditý, pomáhá proti překyselení organismu. Njlépe vypít do půl hodiny po přípravě.
Čerstvá vejce
Domácí, z volného chovu. Jsou zdrojem bílkovin (esenciálních aminokyselin) a vitamínů A, D, E i B-komplexu. Konzumace přispívá i k optimální hladině zinku a železa. Vynikající zdroj cholinu pro tvorbu buněčných membrán a k posilování nervové činnosti. Obsahují i značný podíl luteinu a zeaxanthinu, antioxidantů především pro podporu a zlepšení zraku. Ve žloutku jsou především zdravé tuky (cca 200mg cholesterolu). Zdravá konzumace cca 1 vejce za den.
Zdravé oleje
OLIVOVÝ - snižuje hladinukrevního cukru, podporuje tvorbu kostí a vstřebávání vápníku. Omega-9 snižuje riziko rakoviny žaludku, stževa, vajčníků, prostaty a kůže.
SLUNEČNICOVÝ - obsahuje antioxidanty včetně vitamínu E a vitaminy řady B. Vitamínu D má více než rybí tuk. Osvědčený i při zevním použití, regeneruje pokožku, mírní exémy.
ŘEPKOVÝ - obsažené látky mají pozitivní vliv na srdce a cévy. Pomáhají snižovat krrevní tlak, zmírňují záněty a snižuje hladinu krevních tuků. Vhodný i na vlasy.
SÓJOVÝ - zajímavý obsah fytosterolů snižujících obsah krevních tuků.V kombinaci s avokádem tiší bolesti kloubů. Hydratuje pokožku.
SEZAMOVÝ - tradičním prostředkem ajurvédské medicíny. Blahodárně působí na cévy a srdce.Při pokusech dokázal zastavit růst mealonum a množení rakovinných buněk tlustého střeva a žaludku.
LNĚNÝ - má protizánětlivé účinky. Pomáhá při zánětu kloubů, šlach a onemocnění střev. Snižuje riziko infarktu a srdečních onemocnění.
Zlatobýlová mast
Úžasná mast vhodná pro reflexní terapii i pro použití pro domácí masáže a terapie.
Zlatobýl patří k nejcennějším léčivým bylinám. Má stahujicí a diuretické účinky. Proto se používá jako diuretikum při chronických nemocech ledvin a močových cest, při zvětšení prostaty, při poruchách látkové výměny a při průjmech.
Použití: Zlatobýlová mast je velmi vhodná na špatně se hojící a zanícené rány, při cirhóze, kožních alergiích, cystách, ekzémech, lupénce, žloutence, ale i dně, astmatu a revmatismu, ztvrdnutí břicha, bércových vředech, bulkách v prsou, apod. Konečkem čistého prstu se pouze dotkneme masti a ještě si prst otřeme o okraj kelímku (čím méně masti, tím lépe). Jedná se o informační působení a větší množství masti by ucpalo póry pokožky a snížilo rezonanční účinek. Konečkem prstu pak do postiženého místa vetřeme stopové množství masti a 1 minutu počkáme. Poté silně třeme místo dlaní (15x až 20x) až do znatelného prohřátí místa. Toto ošetření provádíme 2x až 3x denně. U zranění, či jiném poškození pokožky pochopitelně postižené místo netřeme, ale nahradíme to tím, že asi na minutu na ošetřené místo přiložíme dlaň rozehřátou silným třením dlaní o sebe! (https://www.jukl.cz/p/zlatobylova-mast)(domácí samo výroba)
Javorový sirup a jedlá soda (úprava pH,přírodní chemoterapie)
Recept: Smíchejte jeden díl sody se třemi díly (čistého 100%) javorového sirupu v malé misce nebo kastrůlku, nejlépe v ohřívané vodní lázni. Směs za stálého rychlého míchání 5 minut udržujte na 40, maximálně na 45 st.C. Berte jednu čajovou lžičku denně. Tuto dávku lze brát i 3x denně podle potřeby a okolností.
Za tepla vytvořená směs chemicky čisté jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný; NaHCO3) a javorového sirupu je velmi efektivní prostředek proti všem druhům rakoviny. Ohřátím se na sebe pevně navážou molekuly sody a javorového sirupu a takto vybavená glukóza může zamířit k rakovinovým buňkám. Javorový sirup zjevně umožňuje a zvyšuje průnik sody do všech částí těla, dokonce i tam, kam se ostatní prostředky dostanou jen obtížně nebo vůbec. Patří k nim centrální nervový systém (CNS) chráněný mozko-krevní bariérou, klouby, zapouzdřené nádory pravděpodobně i oči.
Je velmi důležité nepoužívat jedlou sodu, která obsahuje hliník. Kupujte jen chemicky čistou jedlou sodu nebo produkt (lékárny).
zdroj - internet - velmi rozšířeno, např velmi zajímavý a obsáhlý článek na: http://www.harmoniezivota.cz/javorovy_sirup.html
Nezralé ořechy pro zdraví - Domácí léky
Sirup na imunitu
nasbíráme si čtyřicet menších zelených ořechů. Pečlivě je umyjeme a pokrájíme na kousky. Vložíme do sklenice a zalijeme litrem kvalitního domácího medu (pokud nemáme domácí, můžeme použít i z obchodu, jen raději nekupujme ty s nápisem, že jsou ze směsi medů z EU a mimo EU, jejich zdravotní přínos je téměř nulový). Sklenici dáme na slunečné místo na měsíc a půl. Občas nádobu protřepeme. Nakonec už jen sirup přecedíme a rozlijeme do vyvařených lahviček. Uskladníme v tmavém a chladném místě. Podáváme preventivně lžičku ráno a večer. Sirup se dá využít i při žaludečních problémech. V takové situaci podáváme jednu polévkovou lžíci denně.
nasbíráme si čtyřicet menších zelených ořechů. Pečlivě je umyjeme a pokrájíme na kousky. Vložíme do sklenice a zalijeme litrem kvalitního domácího medu (pokud nemáme domácí, můžeme použít i z obchodu, jen raději nekupujme ty s nápisem, že jsou ze směsi medů z EU a mimo EU, jejich zdravotní přínos je téměř nulový). Sklenici dáme na slunečné místo na měsíc a půl. Občas nádobu protřepeme. Nakonec už jen sirup přecedíme a rozlijeme do vyvařených lahviček. Uskladníme v tmavém a chladném místě. Podáváme preventivně lžičku ráno a večer. Sirup se dá využít i při žaludečních problémech. V takové situaci podáváme jednu polévkovou lžíci denně.
Olej proti parazitům a na očištění organismu
deset zelených ořechů nasekáme a zalijeme půl litrem panenského olivového oleje. Nádobu uzavřeme a odložíme do tmavé, ale teplé místo. Obden protřepeme. Přecedíme, rozlijeme do lahviček, uzavřeme a dáme do lednice. Na detoxikaci podáváme lžíci oleje z nezralých ořechů denně po dobu dvou týdnů. Proti parazitům je dávkování lžička před každým hlavním jídlem.
deset zelených ořechů nasekáme a zalijeme půl litrem panenského olivového oleje. Nádobu uzavřeme a odložíme do tmavé, ale teplé místo. Obden protřepeme. Přecedíme, rozlijeme do lahviček, uzavřeme a dáme do lednice. Na detoxikaci podáváme lžíci oleje z nezralých ořechů denně po dobu dvou týdnů. Proti parazitům je dávkování lžička před každým hlavním jídlem.
Odvar na kožní problémy
při různých kožních problémech a nebo při špatně se hojících zraněních a popáleninách připravíme z mladých nadrcených a usušených ořechů odvar (tady lze využít i výše zmíněné slupky již téměř zralých vlašáků). Hrstku povaříme pod pokličkou se sklenicí vody. Tekutinou kůži omýváme a nebo do ní namočíme látkový obklad nebo gázu. Pozor – barví a u některých lidí může vyvolat alergickou reakci (i když to druhé je dost vzácné).
při různých kožních problémech a nebo při špatně se hojících zraněních a popáleninách připravíme z mladých nadrcených a usušených ořechů odvar (tady lze využít i výše zmíněné slupky již téměř zralých vlašáků). Hrstku povaříme pod pokličkou se sklenicí vody. Tekutinou kůži omýváme a nebo do ní namočíme látkový obklad nebo gázu. Pozor – barví a u některých lidí může vyvolat alergickou reakci (i když to druhé je dost vzácné).
Tinktura ze zelených ořechů a slupek
litrovou nádobu naplníme do poloviny nasekanými slupkami (nebo dvaceti až třiceti pokrájenými nezralými ořechy) a naplníme čtyřicetiprocentním čistým alkoholem. Odložíme do tmy na měsíc. Přecedíme a uskladníme. Tradičně se podává malá lžička při žaludečních potížích, na uklidnění a při problémech s močovou soustavou. Může přinést úlevu i při chřipce a nachlazení, ale z důvodu vysokého obsahu alkoholu je vždy důležité přihlédnout i k tomu, jaké jiné léky máme předepsané.
litrovou nádobu naplníme do poloviny nasekanými slupkami (nebo dvaceti až třiceti pokrájenými nezralými ořechy) a naplníme čtyřicetiprocentním čistým alkoholem. Odložíme do tmy na měsíc. Přecedíme a uskladníme. Tradičně se podává malá lžička při žaludečních potížích, na uklidnění a při problémech s močovou soustavou. Může přinést úlevu i při chřipce a nachlazení, ale z důvodu vysokého obsahu alkoholu je vždy důležité přihlédnout i k tomu, jaké jiné léky máme předepsané.
NEEM - stálezelený, košatý strom z Indie (Azadirachta Indica)
Neem má údajně příznivý účinek na více než 100 různých onemocnění, jako např.:
stimuluje obranyschopnost organismu a má pozitivní vliv na imunitní systém, čistí krev a detoxikuje organismus,
má příznivý vliv na pokožku, vlasy a nehty, zmírňuje kožní problémy, jako jsou alergie, lupénka, ekzémy, akné a otevřené rány,
působí protizánětlivě, protiplísňově a analgeticky, zmírňuje a odstraňuje zažívací potíže, působí jako přírodní dezinfekční prostředek.
má příznivý vliv na pokožku, vlasy a nehty, zmírňuje kožní problémy, jako jsou alergie, lupénka, ekzémy, akné a otevřené rány,
působí protizánětlivě, protiplísňově a analgeticky, zmírňuje a odstraňuje zažívací potíže, působí jako přírodní dezinfekční prostředek.
Nemá žádné vedlejší účinky. Působí protizánětlivě proti všem typům mikrobů, a proto také pomáhá imunitnímu systému bránit se virovým a bakteriálním infekcím. Má velmi široké spektrum protiplísňových účinků a pomáhá také v boji proti kandidě.
Neem prášek lze užívat jako doplněk stravy, a to 1 čajovou lžičku denně po dobu nejméně 3 týdnů. Případně si můžete připravit čaj tak, že prášek jednoduše smícháte s teplou vodou a vypijete. Doporučuje se užívat nalačno, alespoň půl hodiny před jídlem.