Homeostáza
NA ZDRAVÍ
HOMEOSTÁZA = rovnováha
základní podmínka nutná pro zachování života
Homeostáza
znamená samočinné udržování hodnoty nějaké veličiny na přibližně stejné hodnotě. U živých organismů je to schopnost udržovat stabilní vnitřní prostředí, které je nezbytnou podmínkou jejich fungování a existence, i když se vnější podmínky mění. Příkladem organické homeostáze je udržování acidobazické rovnováhy nebo tělesné teploty u teplokrevných živočichů.
Acidobasická rovnováha
PH krve - normální hodnota 7,4 +- 0,04 = zdraví
PH krve - mimo 7,35 – 7,47 = nemoc
PH krve - mimo 6,80 - 7,80 = smrt
ústní dutina 7,4 – 7,8
sliny 6,0 – 7,9
žaludek 5,0 – 6,0
dvanácterník 8,2 – 8,6
tenké střevo 8,6 – 8,8
tlusté střevo 8,6 – 9,0
moč 4,5 – 7,7
- kyseliny z těla odvádějí především ledviny
- udržování acidobazické rovnováhy je základní podmínkou života
- optimální poměr kyslíku a kysličníku uhličitého v krvi je O: 4,0 – 4,5% a CO2: 6,0 – 6,5%
- rakovinné buňky se množí výborně při PH 6,5 a při zvýšení zásaditosti na PH 7,4 až 7,5 hynou.
Překyselení organismu
Způsobuje nesprávné stavování a pitný režim, málo pohybu, stres, kouření, alkohol, chemické léky atd, ale také negativní emoce - pesimismus, agresivita, závist, žárlivost, úskočnost, vulgarizmy …5
Oto Wartburg, laureát Nobelovy ceny v roce 1931 dokázal, že překyselení organizmu vede k onemocnění. Rakovina vzniká v anaerobních podmínkách. V kyselém bezkyslíkovém prostředí zpracovává buňka glukózu pomocí fermentace, vzniká kyselina mléčná, která blokuje schopnost DNA a RNA kontrolovat dělení buňky a ničí buněčné enzymy. Vzniká tak rakovina.
Oto Wartburg, laureát Nobelovy ceny v roce 1931 dokázal, že překyselení organizmu vede k onemocnění. Rakovina vzniká v anaerobních podmínkách. V kyselém bezkyslíkovém prostředí zpracovává buňka glukózu pomocí fermentace, vzniká kyselina mléčná, která blokuje schopnost DNA a RNA kontrolovat dělení buňky a ničí buněčné enzymy. Vzniká tak rakovina.
Kyselost tekutin
Kyselé
Citronová limonáda 2,5 PH
Limonáda, CocaCola 2,5
Jablečná šťáva 3,5
Pivo 4,5
Káva 5
Čaj 5,5
Mléko 6,6 – 6,9
Neutrální
Destilovaná voda 7,0
Zásadité
Mořská voda 8,0
Roztok sody 9,0 – 13,5
Kyselinová zátěž organizmu
PURINY ve stravě - DNA
Nadměrný příjem purinů je spojený s vyšší hladinou kyseliny močové v organismu.
Usazování krystalů kyseliny močové v kloubech je známé jako dna.
Puriny patří z chemického hlediska mezi dusíkaté sloučeniny, jsou součástí nukleových kyselin a pro fungování živých organismů jsou zcela nepostradatelné. V podobě adeninu a guaninu se jedná o purinové báze, které tvoří životně důležité molekuly DNA a RNA. Ne jinak je tomu také u jiných živočichů, což vysvětluje přítomnost purinů ve všech druzích masa.
Usazování krystalů kyseliny močové v kloubech je známé jako dna.
Puriny patří z chemického hlediska mezi dusíkaté sloučeniny, jsou součástí nukleových kyselin a pro fungování živých organismů jsou zcela nepostradatelné. V podobě adeninu a guaninu se jedná o purinové báze, které tvoří životně důležité molekuly DNA a RNA. Ne jinak je tomu také u jiných živočichů, což vysvětluje přítomnost purinů ve všech druzích masa.
Skupina B
střední podíl purinů
50–150 mg/100 g
Skupina C
vysoký podíl purinů
150–1000 mg/100 g
Skupina A
nízký podíl purinů
0–50 mg/100 g
drůbeží maso
červené maso, párky
ryby (s výjimkami zmíněných ve skupině C)
mořské plody
celozrnný chléb a těstoviny
celozrnné obiloviny včetně celozrnné rýže
luštěniny
arašídy, arašídové máslo, kešu
květák, brokolice, zelí, kapusta
houby, avokádo, chřest, špenát
zvěřina
vnitřnosti, pomazánka z jater, paštika
extrakty z masa a kvasnic (pangamin, Marmite)
kaviár, jikry
sleď, pstruh, makrela
humr, rak
malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich)
kvasnice, droždí
ovoce, olivy
zelenina (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)
obiloviny (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)
mléčné produkty, vejce
tuky, oleje, zálivky
ořechy (mimo arašídů a kešu)
džemy, marmelády, nakládaná zelenina
nápoje (s výjimkou těch obsahujících kofein)
.