Voda a sůl
NA ZDRAVÍ
VODA
Tělo dospělého člověka obsahuje průměrně 70-75% vody (mozek 85%, oko 99%, krev83%, tuk 29%, kosti 22%). Cca 25% vody je v mezitkáňové tekutině. Vodu potřebuje každá biochemická a energetická reakce v těle. Denně je potřeby vypít cca 2l informačně čisté strukturované vody.
Užívání vody:
Vodu pít cca 15-20min před jídlem a 1,5-2 hodiny po jídle. NE během jídla a po jídle! (ředí trávící šťávy!)
Dobré pít po probuzení v 5-7 hodin, kvůli doplnění ztrát a vyloučení odpadních látek.
Pít by se měla hlavně čerstvá strukturovaná voda. Vaření vodu destruuje a organizmus na její využití vynakládá velké množství energie. Doporučuje se pít vodu o teplotě o 1-2°C větší než teplota těla.
Je možno přidat špetku soli, nejlépe hrubozrnné mořské. Do sklenice je možno nakapat 10-15 kapek 3% peroxidu vodíku, voda se tak stane sterilní. Je možno přidávat i jedlou sodu, 1/4 čajové lžičky na sklenici vody a vypít na lačno cca 20-30min před jídlem nebo když v žaludku není jídlo.
Denní množství čisté vody:
Norma WHO je příjem 30ml vody na 1kg váhy člověka.
Přesnější metoda:
prvních 10kg 100ml/kg, druhých 10kg, na zbývající hmotnost 15ml/kg ( př. Pro 80kg: 10x0,1 + 10x0,05 + 60x0,015= 2,4l na den).
Příprava strukturované vody:
Večer nalít třeba 3 litrovou sklenici vody, ráno slít do hrnce (nechat spodní 1-2cm-kalu), ohřát na 70°C (vznikají malé bublinky) a poté ochladit. Uděláte dobře, když vodu před požitím několikrát přelijete z jedné sklenice do druhé.
SŮL
Sůl
nad zlato. Správný obsah soli v krvi je 0,9%, což je cca 40-50g soli na
70kg.. Optimální denní příjem s potravou je cca 6g soli. Mořská sůl obsahu
65prvků periodické tabulky.
Teplá
mírně slaná voda se používá jako lék proti otokům při kardiovaskulárních a
ledvinových onemocněních a odstraňuje zbytky potravy z trávícího traktu a
zácpy.
Na (NaCl) a K regulují obsah vody
v organizmu Ideální je konzumace nasolených a zkvašených produktů, kde se
optimalizuje poměr sodíku na 60-65% a draslíku na 20-25%.
Neslaná dieta při nedostatku vody je
nebezpečná pro život, vyvolává šumění a zvonění v uších. Nedostatek soli
vede k dehydrataci a zhoršení funkce imunitního systému.